Praktijk als leerschool: Buro Reng in gesprek met studenten

Wij zijn leergierige tweedejaars Graphic Design studenten aan Academie Minerva - Hanzehogeschool en willen graag meer weten over het bedrijfsleven en hoe het creatieve vak te werk gaat buiten school om. We zijn namelijk erg benieuwd naar jullie bedrijf en jullie visie, en daarom willen we graag een interview met jullie regelen om zo onze vragen te kunnen beantwoorden. Het werk van Buro Reng heeft ons enthousiast gemaakt om meer te weten te komen over het bedrijf en ook vooral jullie persoonlijke mening.

Nadat Sanne, Emma & Andonni de voorbereidende verkenning hadden verzorgd kwam nu ook de rest van de groep tweedejaars Graphic Design studenten van Academie Minerva op bezoek. Aanleiding was een informerend gesprek over de beroepspraktijk. Het werd al snel een leuk gesprek over het gehele vak, toekomst, persoonlijke interesses, etc. Erg leuke middag!
Hieronder een klein aantal van de besproken onderwerpen.

Je bent klaar met je studie, en dan? Mijn vraag komt voort uit de angst voor 'het gat' na mijn studie.

Devi Heller

Niet bang zijn om nieuwe contacten te leggen. Een goed netwerk is belangrijk! Dat kun je tijdens je studie al opbouwen door bijvoorbeeld samen te werken met andere studenten of door (betaalde) opdrachten naast school uit te voeren. Je hoeft natuurlijk niet meteen voor jezelf te beginnen. Door te starten bij een bureau heb je geen zorgen over de financiële administratie of acquisitie. Je kunt je puur focussen op het ontwerpen. Daarnaast heb je als student een bijzondere positie. Je hebt iets te bieden voor bedrijven. Durf te vragen!

Minerva Studenten Vragen Buro Reng 1

Wanneer is een ontwerp af?

Arianna van Deventer

Creatief gezien is het nooit echt af. Het einde is een opening voor een nieuw ontwerp, een nieuwe schets of nieuwe uitwerking. Het is af wanneer de doelstellingen - van de klant én van jezelf - zijn behaald. Iets wat je vooraf bespreekt en vastlegt met je opdrachtgever.

Wat is een goede leer- of stageplek voor studenten?

Marleen Annema

Dat is moeilijk te zeggen. Bij een klein bureau is er meer aandacht voor jou als stagiaire, bij een groot bureau krijg je andere aspecten van het vak mee. Onze laatste stagiair heeft om die reden voor deze combinatie gekozen. Zijn eerste periode was bij ons in Groningen. Een bureau met relatief kleine opdrachtgevers waaronder Rijksuniversiteit Groningen en het Noord Nederlands Toneel. Zijn tweede periode was bij Studio Dumbar in Rotterdam. Een groot bureau dat al tientallen jaren bestaat en werkt voor o.a. Transavia, TNT en de Nederlandse politie. Op deze manier krijgt hij een beter beeld van zichzelf maar ook van het vak.

Minerva Studenten Vragen Buro Reng 4

Is grafisch ontwerper (nog steeds) jullie droombaan?

Emma Döbken

Ja! Het is de beste invulling voor onze nieuwsgierige en betrokken houding. Ons vak is continu in beweging door nieuwe technieken of maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast geeft het een enorme voldoening om vragen te helpen beantwoorden en mooie dingen te maken.

Hoe gaan jullie er mee om als een opdracht in de soep loopt?

Oscar de Boer

Opdrachten lopen eigenlijk niet in de soep. Ook als dingen mis gaan gebeurt dat in overleg met de klant en dan komt er een oplossing; we zijn ervaren genoeg om de strubbelingen uit te werken en er een acceptabele wending aan te geven.

Minerva Studenten Vragen Buro Reng 2
Minerva Studenten Vragen Buro Reng 3

Waar moeten afgestudeerde vormgevers aan voldoen?

Andonni Tsolingkas

Het is erg belangrijk om ondernemend te zijn, want de mensen komen niet uit zichzelf naar je toe.

Er is veel mogelijk, maar wat wil je eigenlijk zelf? Een brede opleiding en algemene ontwikkeling in combinatie met een specialisatie zou ideaal zijn. Dat je bijvoorbeeld websites kan bouwen door te coderen of erg goed bent in een ander klein onderdeel van het vak.

Ook moet je zorgen dat je een goed netwerk opbouwt. Maar hoe doe je zoiets? Het lijkt al snel alsof je gunsten vraagt aan mensen omdat je graag aan het werk wil. Maar door oprecht geïnteresseerd te zijn in de ander, door nieuwsgierig in het leven te staan, en door te vertellen wat je zelf doet, leer je mensen kennen waarmee je eventueel een band krijgt. Gewoon omdat je elkaar ligt.

Hebben jullie ooit een periode gehad dat je niet meer wist hoe je aan het werk moest gaan en dan het gevoel kreeg dat je niet meer kon ontwerpen?

Stacey Füssman

Zowel Hans en Pascal antwoorden dat ze wel eens een tijd hebben gehad dat ze niet meer wisten hoe ze aan het werk moesten. Wel waren ze er beide over eens dat je een ontwerper bent en dat je altijd kan ontwerpen.

Pascal vertelt dat als je niet meer weet hoe je aan het werk moet het vooral niet handig is om in jezelf te blijven graven en dus beter iets anders kan gaan doen. Om daarna met een frisse start te beginnen. Zo vertelden de heren dat ze elk jaar een autonoom project voor zichzelf maken. Los van klanten en opdrachten. Daarnaast is het goed om boeken te lezen of films en series te kijken. Dit kan zorgen voor nieuwe inspiratie.

Minerva Studenten Vragen Buro Reng 5

Fotografie door Marleen Annema